Stories on Creativity: Sophie Sälekari

Vasta 24-vuotias muotisuunnittelija Sophie Sälekari on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo päästä töihin kansainväliselle muotijätille ja saada huomiota maineikkaan muotikilpailun finalistina. Kova työ, lahjakkuus, uteliaisuus ja itseluottamus auttavat häntä eteenpäin urallaan.

crop_sophie_salekari-8881-Edit_102909.jpg

 

 ”Menestys tuntuu hyvältä, mutta sen saavuttaminen
   ei ole   ollut helppoa.”

 

”MUISTAN AJATELLEENI Aalto-yliopiston vaatetussuunnittelun pääsykokeiden toisena päivänä, että jos minua ei valita, en enää koskaan osallistu pääsykokeisiin. Niin vaikeaa se oli. Onneksi niin ei kuitenkaan käynyt. Olen 24-vuotias, minulla on kandidaatin tutkinto, asun poikaystäväni kanssa Tukholman Södermalmilla ja työskentelen H&M:llä.

Pelkäsin, että valmistuttuani päädyn jonnekin suunnittelemaan sukkia, joten olin hyvin onnellinen, kun minut valittiin syksyllä 2014 printtisuunnittelijaksi H&M:n New Development -osastolle. Kuulin, että osaston pääsuunnittelija Ann-Sofie Johansson oli suositellut minua. Olimme tavanneet H&M:n Design Award -kilpailussa, jossa minä on yksi finalisteista ja Ann-Sofie tuomariston jäsen.

Tiimini vastaa Studio- ja Conscious Exclusive Collection -mallistoista. Teemme joka vuosi kaksi uutta mallistoa, jotka ovat hieman hohdokkaampia kuin H&M:n muut mallistot. Suunnittelemme myös punaisella matolle sopivia asuja, mikä on todella hauskaa. Tilaukset tulevat yleensä yllättäen, ja paiskimme pari viikkoa töitä täysillä. Pariisissa teimme töitä yömyöhään, mutta Ruotsissa se ei kuulu tapoihin. Tekisin mielelläni enemmän töitä kuin nyt, mutta teemme tiimityötä, jossa jokaisella on oma osuutensa.”


small_sophie_salekari-8849-Edit_102906.jpg     small_sophie_salekari-8778-Edit_102908.jpg

Sophie Sälekari on kiinnostunut taidehistoriasta, taidesuuntauksista ja maalaustekniikoista, mikä näkyy myös hänen töissään.


”EN OLE VARMA, mitä tekisin, jos en olisi muotisuunnittelija. Olisin varmaan jonkin muun alan taiteilija, sillä en ole kovin hyvä arkisessa puurtamisessa. Olen työskennellyt stylistinä, mutta en nauttinut työstä yhtä paljon kuin suunnittelusta tai maalaamisesta, joka on toinen intohimoni.

H&M:llä työskentely on ollut opettavaista ja askel ylöspäin urallani. Tiimissä työskenteleminen on muuttanut omia työtapojani. Pyrin toimimaan järjestelmällisemmin kuin yksin työskennellessäni. On upea nähdä, miten hienosti ryhmä toimii ja miten sen jäsenet saavat työn sujumaan. Jos joskus perustan oman yritykseni, tiedän nyt mitä se vaatii.

Olen onnekas, kun olen löytänyt intohimoni jo näin varhain. Otan mielelläni vastaan rakentavaa kritiikkiä ja hyviä vinkkejä, mutta en välitä ilkeistä puheista. Minun on luotettava omaan tyyliini ja työtapaani. Nuoresta iästäni huolimatta olen oppinut, ettei saa kangistua vanhoihin kaavoihin vaan on luotava jotakin uutta ja mielenkiintoista. Uteliaisuus ympäröivää maailmaa kohtaan ja omaan osaamiseensa luottaminen ovat hyvä yhdistelmä.

Uuden malliston luomisessa lähden aina liikkeelle esteettisistä näkökohdista. En ole taitava vaatturi, mutta olen pakosta oppinut ompelemaan. Vaatteita suunnitellessani en tietoisesti ajattele mallistoa sanallisesti. Kun työ on valmis, olen saanut yhdistettyä palaset mielessäni ja osaan kuvailla malliston yleistä olemusta ja ideaa. Lopuksi osat muodostavat järkevän kokonaisuuden, mikä aina hämmästyttää minua.”


crop_sophie_salekari-9013-Edit_102910.jpg

 

”Pelkäsin, että valmistuttuani päädyn jonnekin suunnittelemaan sukkia.”


”YMMÄRRÄN, ETTÄ MONI olisi minun asemassani tyytyväinen tilanteeseen, mutta tavoitteeni hahmottuvat ja muotoutuvat koko ajan uudelleen. Miten voin olla varma siitä, että haluan jotakin tiettyä asiaa, jos en tiedä, mikä muu on mahdollista?

Seuraava askel urallani voisi olla printtisuunnittelijan työ jossakin maineikkaammassa muotitalossa. Myöhemmin haluaisin johtaa suuren muotitalon tekstiiliosastoa tai perustaa oman vaatemerkkini. Olen aina avoin uusille asioille. Toivoisin saavuttavani jonakin päivänä aseman, jossa muut olisivat riippuvaisia taidoistani. Mitä se tarkalleen ottaen voisi tarkoittaa, selviää ajan mittaan.

Olen erittäin ylpeä saamistani uskomattomista mahdollisuuksista. En ole juuri ehtinyt pohtia kokemaani, sillä kaikki tapahtuu niin nopeasti ja olen aina matkalla jonnekin. Yritän ratsastaa aallon harjalla ja elää hetkessä. Siksi olenkin kiitollinen ystävistä, jotka välillä pysäyttävät minut kysyen ’tajuatko, mitä tapahtuu?’ Menestys tuntuu hyvältä, mutta sen saavuttaminen ei ole ollut helppoa. Pyrin koko ajan eteenpäin ja teen todella paljon töitä. Tuntuisi oudolta kuvailla itseään lahjakkaaksi, mutta kai siinä on totuuden siemen. Pelkkä kova työ ei riitä.

Hyèresin kansainväliselle muoti- ja valokuvafestivaalille osallistuminen vuonna 2015 oli upea ja ainutlaatuinen kokemus. Kahden kilpailuviikon ajan tein intensiivisesti töitä muotinäytöksen työryhmän kanssa. Se oli hyvin opettavaista. Oli tärkeää miettiä, miten mallisto pitäisi esitellä, jotta vaatteiden tunnelmaa saataisiin korostettua parhaiten. Jouduin pohtimaan malleja, heidän kävelytyyliään, musiikkia, ehostusta ja valaistusta – kaikkea sellaista, mitä ei juuri tule mietittyä suunnitteluvaiheessa.

Varsinaisen kolmipäiväisen festivaalin ajan keskityin esittelemään mallistoani ja itseäni suunnittelijana. Sitä varten täytyi olla parhaimmillaan aamusta ilmaan. Tapasin paljon kykyjenetsijöitä, jotka koettivat löytää nuoria suunnittelijoita eri muotitaloille. Olen tyytyväinen siihen, miten sain esiteltyä itseäni, ja uskon, että festivaalista oli minulle hyötyä. Mitä enemmän ihmisiä tuntee, sitä enemmän avautuu uusia mahdollisuuksia. Nyt on vain pidettävä yhteyttä tapaamiini ihmisiin.

Rakastan Suomea, mutta en usko voivani koskaan työskennellä siellä. Työni vuoksi joutuisin koko ajan matkustamaan johonkin maailman muodin pääkaupungeista, joten on vain helpompaa asua yhdessä niistä. En tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta odotan innolla sen tarjoamia mahdollisuuksia.”•
 

Suurimmat saavutukset

1. ”Valinta Hyères-muotikilpailun finaaliin vuonna 2015.”
2. ”Printtisuunnittelijan työ (Print Design Assistant) H&M:n New Development -tiimissä.”
3. ”Pääsy finaaliin H&M Design Award -kilpailussa vuonna 2014. Ymmärsin, että oma tapani käyttää painokuoseja ja värejä erotti
    minut muista suunnittelijoista.”
4. ”Toinen sija kansainvälisessä Vogue Talentsin turkisalan Remix 2015 -suunnittelukilpailussa.”
5. ”Kokoelmani vuonna 2013 voittama Aalto Award -palkinto.”

 

crop_SophieS_lekari_6a_103070.jpg  crop_SophieS_lekari_4a_103059.jpg

Sälekari on saanut kehuja erityisesti rohkeasta värien ja kuvioiden käytöstä. Kuvat: Leena Aro.

 


Henkilökuvat: Maija Astikainen
 

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 04.11.2015.