ELO putsasi pöydän Tampereen kotimaisessa kilpailusarjassa

12.03.2012

Tampereen elokuvajuhlien kotimaiset kilpailusarjat olivat elokuvataiteen ja lavastustaiteen elokuvien juhlaa. Elokuvat Burden of My Heart, Hypermarket Nation, Korsoteoria, Äidit sekä Pyramidi menestyivät upeasti viikonloppuna päättyneillä elokuvajuhlilla.

Yli 30-minuuttisten sarjassa pääpalkinnon voitti Burden of My Heart (2011). Ruandan sisällissodasta selvinneistä ihmisistä kertovan dokumentin ovat ohjanneet Iris Olsson ja Yves Niyongabo.

- Tämä elokuva vie meidät pimeyden sydämeen ja näyttää meistä sellaisen puolen, jota emme itsessämme halua nähdä. Kyseessä on voimakas dokumentti selviytymisestä, vihasta ja anteeksiannosta, perusteli tuomaristo valintaansa.

Kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten sarjan voitti Paula Korvan ohjaama dokumentti vantaalaisen kyläkaupan kauppiaista Hypermarket Nation (2011). Tuomariston mielestä ”dokumentti kuvaa koskettavasti ja lämpimästi ystävyyttä, perhearvoja ja vanhan ajan bisnestraditioita”. Elina Hyvärisen ohjaama dokumentti Äidit (2011) sai kunniamaininnan ja Mikko Myllylahden Pyramidi (2012) huomioitiin opiskelijapalkinnolla.

Korsoteoria herätti huomiota yleisössä ja tuomaristossa 

Kotimaisen alle 30-minuuttisten sarjan erikoispalkinnon sai Antti Heikki Pesosen fiktio Korsoteoria (2012). Elokuva kertoo paremmasta elämästä haaveilevasta Ellistä, jota näyttelee Putous-sketsisarjasta tunnettu Armi Toivanen. Loppuunmyydyssä näytöksessä mukana ollut Korsoteoria sai myös nuorisotuomariston kunniamaininnan.

Pesosen elokuva pokkasi myös Risto Jarva -palkinnon. Tuomaristoon kuuluivat Jan Ijäs, Maria Leskinen ja Liisa Penttilä.

- Tämä elokuva naurattaa ja sattuu. Niin kuin vanha sanonta kuuluu: Pitää jaksaa nauraa vaikka sydän märkänis. Tai elokuvaa vapaasti lainataksemme: Palkittava elokuva iskee kuin K-juna raiteella seisovaan lehmään, luonnehtivat tuomarit.

Suomalainen elokuva elää juuri nyt vahvaa kauttaan

Elokuvataiteen opiskelijoiden hyvä menestys on tulosta pitkäjännitteisestä opetuksen kehittämisestä, johon koko laitoksen opettajakunta on sitoutunut ja motivoitunut.

- Fiktiopuolella näkyy osaltaan professori Jarmo Lampelan vahva sitoutuminen opetuksen kehittämiseen ja opetukseen. Dokumenttielokuvien menestys taas on pitkään jatkuneen sinnikkään ja määrätietoisen työn tulosta, jota jatkaa nyt professori Susanna Helke, kommentoi elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen johtaja Mika Ritalahti.

ELOn opiskelijoiden menestys antaa toivoa suomalaisen elokuvan tulevaisuudelle. Suomalaiset elokuvat keräävät elokuvateattereissa erinomaisia katsojalukuja ja ovat myös arvostelumenestyksiä. Huoli dokumentti- ja lyhytelokuvan asemasta on kuitenkin vahvasti läsnä elokuvantekijän arjessa.

- Johtuen markkinatilanteesta ELO on joutunut rahoittamaan itse opiskelijoiden lopputöitä, jotka muutoin ovat tulleet rahoitetuiksi kaupallisilla markkinoilla. Tärkeän rahoittajan Yleisradion toimet ovat erityisen merkittäviä, jos halutaan turvata dokumenttielokuvan ja fiktiivisen lyhytelokuvan elinvoimaisuus, sanoo laitoksen johtaja Mika Ritalahti.

Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen kilpailun korkeintaan 30-minuuttisten sarjan pääpalkinnon voittaja kilpailee myös Yhdysvaltain elokuva-akatemian lyhytfiktion Oscar®-palkintoehdokkuudesta.

Helsingissä Kiasmassa näytetään Tampereen elokuvajuhlien palkittuja elokuvia maaliskuun 17. päivä kello 14.

Takaisin

Bookmark and Share