Terve taajama

2017-06-08 09:00:54 2017-06-09 16:00:54 Europe/Helsinki Terve taajama Sosiaali- ja terveydenhuolto on koko Euroopassa uudistumassa. Suunta on selvä, väestö ikääntyy, palvelutarve kasvaa ja käytettävissä oleva julkinen rahoitus niukkenee. Sote-uudistuksen sisällön kehittäminen maakunnittain on nyt ajankohtainen. Tämä seminaari esittelee sote-alan keskeiset, uudet ratkaisut. http://arts.aalto.fi/fi/midcom-permalink-1e707d05bf354f007d011e786e0b715482abe82be82 Otakaari 2, 02150, Espoo

Sosiaali- ja terveydenhuolto on koko Euroopassa uudistumassa. Suunta on selvä, väestö ikääntyy, palvelutarve kasvaa ja käytettävissä oleva julkinen rahoitus niukkenee. Sote-uudistuksen sisällön kehittäminen maakunnittain on nyt ajankohtainen. Tämä seminaari esittelee sote-alan keskeiset, uudet ratkaisut.

08.-09.06.2017 / 09:00 - 16:00

banner3.jpg

Tervetuloa Aalto-yliopiston neljänteen terveydenhuollon rakentamista ja suunnittelua koskevaan seminaariin.

Aalto-yliopisto, Open Innovation House, Maarintie 6 (entinen Otaniementie 19), Espoo
Sijainti

 

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa olleen julkisuudessa keskusteltu rakenteista ja valinnanvapaudesta, mutta palveluiden sisältökeskustelu on jäänyt vähemmälle. Siksi Aalto-yliopiston Sotera-instituutti ja Muuttuva yhteiskunta – muuttuvat palvelut -projekti yhteistyössä Kuntaliiton ja Sairaanhoitopiirien johtajat ry:n kanssa järjestää seminaarin 8.-9.6.2017 teemasta uudistuva ikääntyvä taajama.  Seminaarissa on neljä pääteemaa: kunnan uusi rooli, vanhusrakentamisen uudet ratkaisut, taajamien kehittäminen palvelukeskeisemmäksi ja visio siitä, mitä tulee soten jälkeen.

Kenelle?

Seminaari on suunnattu maakuntien sote-uudistuksen valmistelijoille ja suunnittelijoille, kunnan virkamies- ja luottamusjohdolle, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille sekä tutkijoille.

Yhteistyössä

Tilaisuuden järjestää Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksen Sotera-instituutti ja Muuttuva yhteiskunta - muuttuvat palvelut -projekti sekä Sairaanhoitopiirien Johtajat ry ja Kuntaliitto.

 

Johdanto

Sosiaali- ja terveydenhuolto on koko Euroopassa uudistumassa. Suunta on selvä, väestö ikääntyy, palvelutarve kasvaa ja käytettävissä oleva julkinen rahoitus niukkenee. Ratkaisuna on palvelujen siilomaisen rakenteen purku, toimintojen integroituminen, kotiin annettavien palvelujen kasvu, kuntoutuksen merkityksen tunnustaminen, ennaltaehkäisevän toiminnan ja terveiden elintapojen merkityksen nostaminen keskiöön.

Seminaarimme rakentuu neljästä sessiosta. Ensimmäisessä sessiossa pohdimme tarvittavaa ajattelun muutosta ja terveydenhuollon uusia tavoitteita.   Onko maamme rakennemuutoksen vaikutusta mietitty sotessa, kaupungistuminen keskittyy neljään kaupunkialueeseen, mitä se merkitsee sotepalveluille?  Palvelutarve muuttuu ja Eksote on uusinut kuntoutuksen ja tehnyt muutoksen, mikä muilla maakunnilla on vielä edessä. Mitä se digitalisaatio on nyt ja mitä se voisi olla terveyspalveluissa. Se tulee, mutta miten ja koska. Ja mihin riittävät rahat, ja mitä tehdään, jos rakat eivät riitä.  

Muualla Euroopassa on samat ongelmat, mutta ratkaisut ovat toiset. Hollannissa luovuttiin yhteisestä yhden kerroksen vuodeosastotyyppisestä palvelutalosta. Tilalle tuli yksiöitä ja pieniä kaksioita, joissa normaali aikuinen voi myös asua. Palvelut annetaan palvelukeskuksesta, jolloin vanhus saa kohdennetusti ne palvelut, mitä hän tarvitsee, eri päivinä eri tavalla. Samalla huomattiin, että palvelutalo voi toimia lähellä asuvien kohtaamispaikkana. Siellä voi olla kirjasto, musiikkihuone, ravintola, kokoussali ja muuta yhteistä toimintaa.

Syntyi palvelukortteli ja palvelukeskus. Seuraavaksi huomattiin, että palvelukortteli voi antaa palveluja lähellä oleville vanhuksille. Tämä malli kasvaa ja on synnyttänyt jo vanhuspulaa palveluasuntoihin.  Nyt uskotaan, että saattohoito omassa kodissa tulee olemaan Keski-Euroopan tavallisin kuolemistapa.

Rakennukset ovat monimuotoisia, on kokonaisia uusia palvelukortteleita, mutta myös vanhoja asuintaloja on muutettu vanhusten asunnoiksi. olennaista ovat pihatilat ja suljetut lämmittämättömät hallit tai katetut sisäpihat. Hallinta ja omistusmallit ovat moninaisia. Asuva isäntäyrittäjä on kasvava hallintomalli. Näistä on useita esimerkkejä seminaarissa.

Myös Suomessa tehdään kehitystyötä, Projektimme Muuttuva yhteiskunta- muuttuvat palvelut on teettänyt kahdeksan alueellista uudistus suunnitelmaa alkaen pienestä taajamasta päättyen uuden kaupunginosan suunnitteluun. Näistä on koottu merkittävä näyttely. seminaari yhteyteen. Työt esitellään yleisölle.

Sote tulee ja mutta myös muukin uudistuu. Rakennukset muuttuvat siirrettävistä osista rakennetuiksi. Tilaat pihallesi rakennuksen 10 vuodeksi. Käytön jälkeen se viedään pois, saat maksun elementeistä, jotka ruuvataan toisaalle. Järvenpään terveyskeskus rakennettiin uusilla konsepteilla ja kustannus-arvio alitettiin yli 10 %:lla. Tulevaisuuden kaupunki on uudenlainen palveluverkko. Sote kehittyy ja muuttuu jatkossakin, uudet linjat on jo nähtävissä. 

 

Rekisteröinti ja osallistujamaksut

Early Bird hinnat 15.5. asti:

430 e - Konferenssi 8.-9.6., kahvit, lounaat ja illallinen 8.6.
350 e - Konferenssi 8.-9.6., kahvit, lounaat
250 e - Yksi päivä sis. kahvit ja lounaan

Hinnat 16.5. alkaen:

530 e - Konferenssi 8.-9.6., kahvit, lounaat ja illallinen 8.6.
450 e - Konferenssi 8.-9.6., kahvit, lounaat
250 e - Yksi päivä sis. kahvit ja lounaan


Kaikki hinnat ovat alv 0 %.
​Rekisiteröityminen osoitteessa:  https://eage.aalto.fi/?fs/sotera2017

Peruutusehdot:

Paikkavaraus on sitova, kun ilmoittautuminen on tehty. Mikäli asiakas 1.6.2017 jälkeen peruuttaa tai jättää käyttämättä vahvistetun varauksen, seminaarista veloitetaan peruutusajankohdasta riippuen seuraavasti:

50 % kokonaishinnasta, mikäli peruutus tehdään vähintään 7 vrk ennen seminaarin alkua.

100 % kokonaishinnasta, mikäli peruutus tehdään, kun seminaarin alkuun on alle 48 tuntia tai mikäli seminaari tai sen osa jätetään asiakkaan toimesta peruuttamatta tai käyttämättä.

Lisätietoja: mary-ann.wikstrom@aalto.fi

 

Ohjelma torstaina 8.6.2017

8.30   Ilmoittautumien ja aamukahvi
9.00   Tervetuloa - Prof.Pekka Heikkinen, laitosjohtaja Arkkitehtuurilaitos, Aalto-yliopisto

Ikääntyvä Suomi
Puheenjohtaja Tarja Myllärinen, Kuntaliitto


09.15   Väestön terveys ja tavoitteet. Pekka Puska, pääjohtaja (emr.) kansanedustaja
09:45   Suomen väestö, missä ja minkälaista. Timo Aro, TJ Tutkimuspalvelu Timo Aro, VTT
10:30 Ikääntyvä väestö ja kuntoutus. Esa Mäkiniemi, ylilääkäri, Eteläpohjanmaan sairaanhoitopiíri  
11:00 Kahvitauko
11:20 Terveydehuolto ja digitalisointi. Juha Tuominen, Johtava ylilääkäri, Terveystalo Oy
11:50 Mihin talous antaa myöden? Jari Pitkäniemi, FUusi suunittelu  - uusi tulos : Case Järvenpään terveyskeskus Matti Sivunen, TT, Boost Brothers & Eeva Ketola, johtava ylilääkäri, Järvenpään terveyskeskusnanssineuvos, Valtiovarainministeriö

12:15 Lounas   

Miten muualla rakennetaan taajama? - Innovative City Planning
Chair Jarmo Suominen

13:00 Care as a part of society, Veldhof. Trudy Prins, Director, De Rijnhoven, Netherlands
13:30 De Hogeweyk, Human Dementia Care – Eloy van Hal, Founder de Hogeweyk, Senior managing consultant, be - the Care Concept, Netherlands

14:30 Coffee

15:00 De Herbergrier, a new way of organizing family care. Hans van Putten, Founder, De Drie Notenboomen, Netherlands
15:30 Transferring city block to care block: Case Nauen Seniorenzentrum. Eckhard Feddersen, Feddersen Architects, Germany
16:00 Tulevaisuuden palvelutaajamat. Markku Partanen, Täytyy-projekti, kaupunginarkkitehti, Porvoo
16:30 Keskustelu - Discussion
17:00 Päivän päätös - End of Day

18:30 Illallinen, Ravintola Sipuli

Ohjelma perjantaina 9.6.2017

Terveesti ikääntyvä taajama
Puheenjohtaja Pirjo Sanaksenaho

09.05 Uusia toimintamalleja uusia innovaatioita. Prof. Jarmo Suominen, tutkija Jonna Taegen, SOTERA-instituutti, Aalto-yliopisto
09:45 Betesda, Ivalo, Lapinjärvi, Rauma,Tesoma,  Vantaa , Vuosaari 
10:30 Siirrettävät rakennukset -  siirrettävä palvelutalo? Ossi Alastalo, TJ, Parmaco Oy

11:00 Kahvitauko

11:20 Sote-uudistus – mitä se todella merkitsee? Timo Aronkytö, muutosjohtaja, Uudenmaan liitto

12.00 Lounas

12:40 Uusi suunnittelu  - uusi tulos: Järvenpään terveyskeskus. Matti Sivunen, TT, Boost Brothers & Eeva Ketola, johtava ylilääkäri, Järvenpään terveyskeskus
13:10 Espoon uusi kuntoutussairaala. Jorma Teittinen, johtava ylilääkäri, Espoon kaupunki

13.40 Palvelutalosta kylänkeskustaksi Case Hulvela. Juha Sandberg, sosiaali- ja terveysjohtaja, Raisio
14.10 Kahvitauko

14.30 Åldrande Åland. O-P Lehtonen, Landskapsläkare, Region Åland    

15:00  Miten hyvää kaupunkia rakennetaan ikääntyvälle väestölle? Prof. Emeritus Trevor Harris
15:30 Mitä tulee soten jälkeen? Pentti Itkonen, TJ, Eksote

16:00 Seminaarin päätös – Hannu Juvonen, puheenjohtaja, Sairanhoitopiirien Johtajat ry, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri
16:15 Seminaarin päätös    

 

Tapahtumajärjestäjä pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin muutoksiin.