AiR - Artist in Residence -ohjelma

Aalto-yliopiston Artist-in-Residence -ohjelma on kaksivuotinen, monialaisille taiteilijoille suunnattu residenssiohjelma Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Artist-in-Residence Ariel Bustamante. Photo Mikko Raskinen

Ohjelma edistää taiteen, tieteen, tekniikan ja talouden vuorovaikutusta ja lisää yhteistyötä alojen välillä. Artist-in-Residence -ohjelma noudattaa parhaiden kansainvälisten yliopistojen käytäntöjä ja on Pohjoismaissa lajinsa ensimmäinen.

Artist-in-Residence -ohjelma tarjoaa kokeneille, aktiivisille taiteilijoille ainutlaatuisen tilaisuuden työskennellä Aalto-yliopiston tutkijoiden, opiskelijoiden ja asiantuntijoiden sekä yhteistyökumppaneiden yhteisössä ja hyödyntää Aalto-yliopiston resursseja taiteellisia ja luovia tuotantojaan varten. Tavoitteena on tuottaa korkealaatuinen, eri taiteenaloja, tutkimusta ja teknologiaa yhdistävä tuotantokokonaisuus. Taiteilijan tehtävä on myös kehittää Aalto-yliopiston taiteellista toimintaa. Vierailevan taiteilijan rooli vertautuu tutkimuksen saralla postdoc-tutkijaan.

Residenssiohjelman tavoitteena on edistää kattavaa vuoropuhelua opiskelijoiden, tutkijoiden ja ammattilaisten välillä yli tieteenalojen rajojen sekä edistää Aalto-yliopiston kansainvälistä näkyvyyttä.

Lisätietoja: Henna Harri, henna.harri [at] aalto [dot] fi

Mitä ja missä?

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu on kansainvälisesti arvostettu taiteen, taideopetuksen, arkkitehtuurin, suunnittelun, elokuvan, television ja näyttämötaiteen, median, graafisen suunnittelun ja valokuvauksen alojen korkeakoulu.

Korkeakoulun kaikkien eri tieteenalojen yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa haastetaan teknologiapohjainen ajattelu ja korostetaan luovan prosessin inhimillistä ja käyttäjäkeskeistä lähestymistapaa. Korkeakoulun sitoutuminen tieteenalojen välisen vuoropuhelun edistämiseen näkyy myös Aalto-yliopiston Artist-in-Residence -ohjelmassa.

Ohjelma tarjoaa:

- ainutlaatuisen monipuoliset mahdollisuudet luovia hankkeita varten korkeakoulun eri laitoksissa sekä muita resursseja, muun muassa

- hankkeeseen soveltuvat työtilat
- Aalto-yliopiston postdoc-tutkijan palkkaa vastaavan kuukausipalkan
- tuotantobudjetin hankesuunnitelman perusteella
- tuotantotukea ja avustamista tuotannossa
- näyttely- ja yhteistyömahdollisuuksia
- tukea asunnon hankkimisessa.

Ohjelma perustuu aktiivisiin kumppanuuksiin Helsingin seudun kulttuuritoimijoiden kanssa: taidemuseoiden, gallerioiden, taiteilijayhteisöjen, taiteenedistämisjärjestöjen ja muiden residenssiohjelmien, kuten Helsingin kansainvälisen taiteilijaohjelman (HIAP), kanssa.

Kenelle?

Aalto-yliopisto etsii hakijoita, jotka ovat kansainvälisesti aktiivisia ja kokeneita taiteilijoita, jotka nojaavat uutta luoviin kokeiluihin ja tieteenalojen väliseen työskentelyyn; taiteilijoita, joilla on mielenkiintoinen ja omaperäinen oma hanke, joka kuuluu Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun asiantuntemusalaan. Taiteilija voi olla korkeakoulun yhden tai useamman asiantuntemusalan edustaja: visuaalinen taiteilija, arkkitehti, suunnittelija, elokuvantekijä, graafinen suunnittelija, valokuvaaja tai tutkija.

Artist in Residence -ohjelma tarjoaa työlleen omistautuneille ja kansainvälisesti aktiivisille taiteilijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden työskennellä tutkijoiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteistyöhenkisessä yhteisössä ja hyödyntää sekä korkeakoulun että yliopiston resursseja taiteellisia ja luovia tuotantoja varten.

Taiteilija toteuttaa omia luovia hankkeitaan ja osallistuu samalla Aalto-yhteisön toimintaan monin eri tavoin: aktivoi laitosten ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä, kehittää Aalto-yliopiston taiteellista toimintaa, antaa opetusta, esiintyy seminaareissa ja muissa mahdollisissa tapahtumissa.

Hakijalta edellytetään

-       sitoutumista kahden vuoden jaksoon Helsingissä henkilökohtaisen
         hankkeen parissa
-       opetusta 4–6 viikkoa vuodessa
-       vuosittain yhden hankkeeseen liittyvän työpajan järjestämistä
-       vähintään kaksi julkista esitystä vuodessa.

Residenssijakson tuloksena syntyvä teos tai muu hanke esitetään yleisölle kauden aikana.

Kausi 2011-2013

Photo Marita Liulia

Aalto-yliopisto perusti kansainvälisille taiteilijoille ja asiantuntijoille suunnatun Artist in Residence -ohjelman vuonna 2011. Ohjelman ensimmäinen, kutsuttu taiteilija oli taiteilija-ohjaaja Marita Liulia (s. 1957).

Liulia on toiminut menestyksekkäästi monilla taiteen alueilla ja yhdistänyt niitä tuotannoissaan. Liulian teoksia on ollut esillä 45 maassa ja hän on tehnyt yhteistyötä erityisesti tanssin, uuden teknologian ja musiikin alan ammattilaisten kanssa.

Residenssikaudellaan Liulia tuotti elokuvan Jumalattaren paluu, joka yhdistää elokuvaa, modernia tanssia ja uutta teknologiaa. Elokuva sai kantaesityksensä Helsingin Juhlaviikoilla elokuussa 2012.

Tanssielokuva Jumalattaren paluu

Taiteilija-ohjaaja Marita Liulian tanssielokuvassa tuhotussa kaupungissa elävä mies kohtaa jumalattaren. Nykyuskontojen syrjäyttämä jumalatar kertoo elämän kiertokulusta, jota ihminen ei voi katkaista. Elokuvan pääroolissa on tanssija-koreografi Virpi Pahkinen. Musiikista vastaavat yhdysvaltalainen Richard Horowitz ja iranilaissyntyinen laulajatar Sussan Deyhim. Elokuva on ensimmäinen osa Liulian Kuolemantanssi-trilogiaa.

Jumalattaren paluu. Screenshot

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 01.02.2015.